Välkommen in i mitt nära kök
All matlagning börjar med råvaran. Den ska vara färsk, av god kvalitet och helst odlad nära dig. Då blir maten mycket godare. Så enkelt är det, ja nästan självklart.
Men på vägen till tallriken kan en hel del hända.
Henrik Norström bjuder på en mängd inspirerande recept till nya stora smakupplevelser. Du får dessutom många praktiska råd och tips som gör det lättare att lyckas i köket.
Henrik samarbetar sedan många år med en rad lokala uppfödare och odlare runt Stockholm. De delar samma höga ambition när det gäller kvalitet på råvarorna och omsorg om vår miljö. I boken möter du några av dessa hängivna odlare, fiskare och uppfödare. Det gör Mitt nära kök till mer än en vanlig kokbok.
Mitt nära kök är till för dig som uppskattar läckra recept, vackra bilder och praktiska tips. Boken riktar sig till hängivna hemmamatlagare, alla som värnar om en småskalig matproduktion, passionerade matvänner – alla som älskar gastronomi och god mat. Här finns även en och annan utmaning för dig som vill prestera något utöver det vanliga vid spisen.
Bokens helhetsintryck lyfts av fotograf Magnus Skoglöfs mästerliga matbilder och Nicke Ericsons eleganta formgivning.
Stort format 230 x 270 mm.
240 sidor i 16 kapitel.
Mer än 100 recept och tips.
150 bilder
Tryckt hos Fälth & Hässler.
Reapris från förlaget: 150 kr + porto.
Bokhandelspris ca 350 kr.
Även pressen har lovordat Mitt nära kök. Så här skriver t ex Dagens Industri i sin recension i Weekendbilagan den 29 oktober:
”Á la carte-vinnare. Vinnare i kategorin á la carte var Henrik Norströms första kokbok Mitt nära kök (Hall & Sterner Bokförlag/Ekerlids förlag). Henrik Norström är en av krögarna bakom stjärnkrogen Lux på Lilla Essingen i Stockholm och, precis som Melker Andersson, tidigare silvermedaljör i Kock-VM, Bocuse d´Or.
Henrik Norström låter oss inte följa med hem till sig (som Melker) utan tar med sina läsare till Björn och Aina Hall, som föder upp lamm på sin gård i Roslagen, till fiskarfamiljen Roysson i Grundsund i Bohuslän och till Ulla Berglund som letar tryffel på norra Gotland med hjälp av tryffelhunden Occra. För att bara nämna några av de leverantörer som figurerar i Henrik Norströms kök. Mitt nära kök är alltså hans debut som kokboksförfattare och han går ut hårt. Detta är den snyggaste och mest kvalificerade av de böcker som DI Weekend tipsar om här – något för den hemmakock som vill pröva på recept från ett riktigt proffs.”
Bäst i klassen
Mitt nära kök med stjärnkocken Henrik Norström fick topputmärkelsen Bäst i sin kategori när Måltidsakademien firade Måltidslitteraturens dag i Grythyttan. Kokboken vann den prestigefyllda kategorin À la carte – böcker av professionella kockar. Konkurrensen var stenhård. Närmare 350 bäcker deltog i årets tävling. Juryns motivering till vinnarvalet: ”En strålande bok av en kock som hämtar råvarorna ur det svenska skafferiet, i en berättelse om eldsjälsproducenter, lantliv och god, god mat. Juryn bestod av en rad välkända gastronomiska profiler, bl a Christina Mattsson, ordförande, Birgit Hemberg, Jens Linder, Christina Möller, Dick Norberg, Karsten Thurfjell, Barbro Stanley och Carl Jan Granqvist.
- Måltidsakademiens utmärkelse är oerhört smickrande och glädjande och ett uppmuntrande kvitto på att vi tänkt och gjort rätt, säger Henrik Norström.
- En viktig förklaring till framgångarna är att boken producerats småskaligt av ett litet team engagerade och skickliga yrkesmän som fotografen Magnus Skoglöf och formgivaren Nicke Ericson. Helt i linje med de många hängivna och kvalitetsmedvetna odlare, fiskare, uppfödare och andra råvaruproducenter, som porträtteras i boken. Tillsammans med alla läckra recept och smarta matlagningstips från Henrik Norström gör det Mitt nära kök till mer än en vanlig kokbok – en riktig vinnare.
Strålande recensioner för mitt nära kök
Mitt nära kök har fått ett strålande mottagande bland annat med Måltidsakademiens hedrande utmärkelse Bäst i sin kategori, A la carte. Kort och gott Årets kokbok. Läs mer nertill.
Boken har även uppmärksammats i TV4:s båda program Fredagsmorgon och Efter tio.
Även pressen har lovordat Mitt nära kök. Så här skriver t ex Dagens Industri i sin recension i Weekendbilagan den 29 oktober:
”Á la carte-vinnare. Vinnare i kategorin á la carte var Henrik Norströms första kokbok Mitt nära kök (Hall & Sterner Bokförlag/Ekerlids förlag). Henrik Norström är en av krögarna bakom stjärnkrogen Lux på Lilla Essingen i Stockholm och, precis som Melker Andersson, tidigare silvermedaljör i Kock-VM, Bocuse d´Or.
Henrik Norström låter oss inte följa med hem till sig (som Melker) utan tar med sina läsare till Björn och Aina Hall, som föder upp lamm på sin gård i Roslagen, till fiskarfamiljen Roysson i Grundsund i Bohuslän och till Ulla Berglund som letar tryffel på norra Gotland med hjälp av tryffelhunden Occra. För att bara nämna några av de leverantörer som figurerar i Henrik Norströms kök. Mitt nära kök är alltså hans debut som kokboksförfattare och han går ut hårt. Detta är den snyggaste och mest kvalificerade av de böcker som DI Weekend tipsar om här – något för den hemmakock som vill pröva på recept från ett riktigt proffs.”
Bäst i klassen
Mitt nära kök med stjärnkocken Henrik Norström fick topputmärkelsen Bäst i sin kategori när Måltidsakademien firade Måltidslitteraturens dag i Grythyttan. Kokboken vann den prestigefyllda kategorin À la carte – böcker av professionella kockar. Konkurrensen var stenhård. Närmare 350 bäcker deltog i årets tävling. Juryns motivering till vinnarvalet: ”En strålande bok av en kock som hämtar råvarorna ur det svenska skafferiet, i en berättelse om eldsjälsproducenter, lantliv och god, god mat. Juryn bestod av en rad välkända gastronomiska profiler, bl a Christina Mattsson, ordförande, Birgit Hemberg, Jens Linder, Christina Möller, Dick Norberg, Karsten Thurfjell, Barbro Stanley och Carl Jan Granqvist.
- Måltidsakademiens utmärkelse är oerhört smickrande och glädjande och ett uppmuntrande kvitto på att vi tänkt och gjort rätt, säger Henrik Norström.
- En viktig förklaring till framgångarna är att boken producerats småskaligt av ett litet team engagerade och skickliga yrkesmän som fotografen Magnus Skoglöf och formgivaren Nicke Ericson. Helt i linje med de många hängivna och kvalitetsmedvetna odlare, fiskare, uppfödare och andra råvaruproducenter, som porträtteras i boken. Tillsammans med alla läckra recept och smarta matlagningstips från Henrik Norström gör det Mitt nära kök till mer än en vanlig kokbok – en riktig vinnare.
Henrik Norström är en av Sveriges mest välrenommerade och prisbelönta kockar med bl a en meriterande silvermedalj från prestigefyllda Bocuse d´Or (VM för kockar) i Lyon, Frankrike.
Henrik driver som delägare och kreativ chef de kritikerrosade restaurangerna Lux Dag För Dag (tidigare stjärnkrogen Lux Stockholm), havsgrillen B.A.R. – Blasieholmens Akvarium & Restaurang och asieninfluerade E.A.T. – European Asian Taste.